7 доказани начина да накарате детето да заспи без да роптае

категория: Детегледачки
качено на:: 14.09.2020
7 доказани начина да накарате детето да заспи без да роптае

Когато са малки, децата разполагат с много енергия и им е трудно да заспиват вечер. Това създава определени трудности, с които майката или детегледачката трябва да намери варианти да се справи. Ако и Вие се сблъсквате със същите проблеми, то тази статия е за Вас. Важно е да знаете, че това е само етап от развитието на детето и няма да продължи вечно. Усилията в приспиването наистина ще Ви се отплатят с времето.

Добрите навици за сън се създават с времето и са ключови за израстването на малчуганите. Наспиването е важно за малките деца до 5 години – то подобрява паметта и способността за учене, концентрацията и по-позитивното отношение към света. Също така, след сън децата имат добра физическа активност и качеството на живот се подобрява съществено.

И така, какво правите, когато вашето дете или детето, за което се грижите, не иска да вземе така полезната за него следобедна дрямка? Професионалните детегледачки и опитни родители си изработват механизми за справяне с инатящите се деца, като предотвратяват възникващите спорове и истерии.

1. Успокойте гo с лек масаж

Един от най-успокояващите начини за заспиване, е като галите детето по главата и косите. Легнете до него, прегърнете го леко и то ще заспи, докато го галите. Това не само ще помогне за заспиването, но и ще съдейства за изграждането на по-здрава връзка на доверие между вас. Ето защо това е важен момент, когато сте в ролята на детегледачката и тепърва трябва да изграждате отношения с мъника. 

2. Постарайте се следобедният сън да изглежда като вечерен

Повечето деца се затрудняват да заспят на дневна светлина. Полезно би било да дръпнете завесите или щорите на прозорците и да затъмните максимално стаята. Така организмът на детето ще се настрои по-лесно към сън, тъй като се пресъздават естествените условия за сън през нощта. Освен по-лесното заспиване, тъмнината помага на децата да спят по-дълго време, т.е. имат възможност да изпаднат в по-дълбоки фази на съня, които са по-здравословни.

Малко преди времето за следобеден сън, опитайте да намалите ярката светлина – затъмнете прозорците вкъщи и спрете екраните около детето – от телевизори, таблети, телефони и др. Ярката светлина действа дразнещо, а успокоената обстановка е естествен преход към съня.

3. Уверете се, че е тихо, когато детето спи

Аналогично на светлините, силните звуци могат да действат като дразнители, а музиката да енергизира. Намалете звука от електронни устройства и говорете по-тихо и умерено. По този начин ще предразположите детето към по-лесно заспиване. Когато сложите детето да спи, може да му изпеете и приспивна песен с умерен глас.

4. Използвайте приложения за медитация и приказки

Интернет пространството изобилства с приложения за медитация и аудио приказки. Те могат да бъдат полезни интерактивни начини за успокояване и унасяне на детето преди сън. Аудио приказките са идеален вариант, когато нямате възможност да седнете да четете приказка на детето, а се стремите да развивате неговото мислене от съвсем малка възраст.

5. Кратка разходка с автомобила

Всички знаем ефектите от шофирането особено, когато се взирате дълго, а очите Ви са уморени. За бебета и малки деца обаче возенето в автомобил действа благоприятно и не е опасно да заспят. Вземете детето, когато отивате на пазар или просто направете едно кръгче с колата в квартала. Детето заспива без проблем, като после трябва да внимавате да не го събудите при пренасянето вкъщи. Ако обаче то се събужда лесно при пренасяне, може просто да го оставите да поспи в колата, докато вие четете книга, например.

6. Предложете награда на детето

Ако детето се инати и не иска да заспива, може да пробвате да го убедите. Предложете му награда, която ще получи след следобедната дрямка. Примерно 20-30 минути телевизия. По този начин ще мотивирате детето да спи с идеята, че ще спечели нещо.

7. Ако детето все пак не успява да заспи, прехвърлете това време към нощния сън

С порастването децата спят все по-малко следобед. Ако забележите, че спи по-кратко или не успявате да го убедите да си легне, може да прехвърлите този един час сън към вечерния. Накарайте го да си легне по-рано вечер или ако има такава възможност, го оставете да спи с час повече сутринта. 

прочети още:
8 Съвета при работа със силно ангажирани родители

Едно от най-трудните предизвикателства, пред които се изправят бавачките, е работата със силно ангажирани родители. Това са онзи тип род... Виж повече

Как да интервюирате бавачка: Списък с контролни въпроси

След като разгледате предложенията в платформата Housecare.bg за бавачки, набелязали ли сте си няколко потенциалн... Виж повече

Регистрирай се сега като

Клиент или Професионалист